Pot circula două persoane pe aceeași trotinetă? Categoric NU!

Trotinetele cu o capacitate mare de greutate pot părea că ar susține două persoane, însă nu te lăsa înșelat – ele sunt concepute pentru a fi folosite doar de către o singură persoană.

Există mai multe motive pentru asta. Printre riscurile de a împărți trotineta cu altcineva se numără: lipsa spațiului suficient pentru amândoi, dezechilibrul creat de greutatea suplimentară, depășirea limitei de greutate admise, deteriorarea structurii trotinetei și spațiul limitat pentru manevre, care poate duce la accidente grave.

Spațiul insuficient

Cel mai evident motiv pentru care două persoane nu ar trebui să meargă pe o singură trotinetă electrică este lipsa spațiului suficient pentru amândoi. Platformele trotinetelor au de obicei în jur de 45 cm lungime și sunt concepute să fie potrivite doar pentru 2 picioare.

Chiar dacă o platformă mai lungă ar părea că poate susține două persoane, există și alte aspecte de luat în considerare – lățimea platformei, grosimea sa și limita de greutate admisă.

Lipsa echilibrului

Chiar dacă ai o trotinetă cu o platformă mare, cu suficient loc pentru 2 persoane, rămâne un risc major – un centru de greutate dezechilibrat.

Trotinetele sunt destul de ușoare și subțiri, având în vedere că ele trebuie să transporte o baterie, un motor și un adult pe deasupra. Din acest motiv, echilibrul corect este esențial pentru o plimbare sigură.

Producătorii petrec ani întregi pentru a proiecta un model perfect, cu un centru de greutate adecvat, planificând mereu ca doar un adult să folosească trotineta.

Când două persoane se urcă pe trotinetă, se creează un dezechilibru de greutate, ceea ce face plimbarea mult mai dificilă, afectând virajele strânse, oprirea și urcarea pe rampe sau coborârea în pante. Cea din urmă este poate cea mai periculoasă.

Depășirea greutății admise

În general, trotinetele electrice au o limită de greutate cuprinsă între 100 și 120 kg.

Un adult, în medie, cântărește între 70 și 90 kg. Așadar, trotinetele sunt concepute special pentru a susține un singur adult, lăsând o mică marjă de siguranță. Dacă două persoane se urcă pe trotinetă, aceasta va depăși semnificativ limita de greutate, ceea ce poate duce la defecțiuni, pe lângă accidente.

Cele mai frecvente defecte cauzate de suprasarcină sunt supraîncălzirea motorului și deteriorarea cadrului. Producătorii iau în considerare aceste riscuri și, în multe cazuri, interzic în mod strict depășirea limitei de greutate. De asemenea, dacă detectează semne că ai încălcat această regulă, îți pot anula garanția.

Depășirea limitei de greutate poate declanșa un efect de domino, ducând la o serie de probleme:

  • Tensiunea suplimentară duce la uzura accelerată a componentelor esențiale, afectând performanța și siguranța.
  • Stresul crescut asupra motorului poate provoca supraîncălzirea acestuia și reduce durata de viață.
  • Eficiența frânelor poate fi compromisă, crescând riscul de accidente.
  • Greutatea excesivă poate afecta cadrul, accelerând uzura anvelopelor și a suspensiei.

Manevrabilitate scăzută

Un alt aspect practic pe care îl pot întâmpina două persoane care se plimbă pe o trotinetă este manevrabilitatea redusă pentru cel din față.

Deoarece platformele trotinetelor sunt destul de mici, „pasagerul” va trebui să stea în spatele „șoferului”, lipit de acesta, îmbrățișându-l pentru a nu cădea. Acest lucru nu doar că va fi incomod pentru amândoi, dar va limita foarte mult spațiul de care șoferul are nevoie pentru a manevra, a-și mișca picioarele și a-și menține echilibrul pe borduri și în curbe.

Iar în cazul unui accident, dacă veți cădea de pe trotinetă, nu va fi vorba doar de voi doi. Accidentele pe stradă implică adesea și pietoni nevinovați care se află în zonă.

Trotinetele electrice pot fi vehicule rapide și puternice. Folosirea lor ar trebui să fie tratată cu aceeași seriozitate ca și conducerea unei motociclete sau a unei mașini, de aceea este nevoie întotdeauna de responsabilitate.

Deteriorarea trotinetei

Majoritatea trotinetelor ieftine, sub 4000 de lei, nu vin cu sisteme de suspensie încorporate. Unele dintre ele, în special cele de la branduri mai bine cunoscute, au amortizoare pe roata din față, dar acestea nu sunt de cea mai bună calitate.

Lipsa suspensiilor devine mult mai evidentă atunci când trotineta este folosită aproape de limita sa de greutate. Fiecare denivelare va zgudui cadrul trotinetei în profunzime, afectând unele piese în timp sau chiar imediat.

Furcile roților sunt cele mai vulnerabile piese în astfel de situații, la fel și tija, care adesea se poate crăpa în zona de jos, unde se conectează la cadrul trotinetei. Un astfel de incident în mers poate duce la accidente grave.

Lasă un comentariu